Sport & Samenleving – Roel Janssens

Hoi Periklessers,

Mijn naam is Roel en in deze blog zal ik jullie meenemen in het keuzevak Sport & Samenleving (Niveau 3) dat ik dit jaar in periode 2 heb gevolgd. Ik zal wat vertellen over mijn motivatie voor het vak en vervolgens ingaan op de inhoud. Ik heb het vak gevolgd in de vrije keuzeruimte van mijn 3e/4e jaar. Het leek mij interessant omdat ik al relevante stage- en onderzoekservaring heb opgedaan in de sportbeleidssector, maar dit is zeker geen vereiste. Het is vooral belangrijk om een mate van affiniteit met sport te hebben. Het vak wordt gevolgd door zowel USBO’ers als studenten die de B&O-minor doen of het vak volgen als los keuzevak.

De beoordeling van het vak draait om twee onderdelen en deze onderdelen vormen ook de leidraad voor de invulling van het vak. De eerste weken (meestal tot de kerstvakantie) krijg je college van (gast)docenten over zeven thema’s in en rondom sport. Dit jaar waren dit onder meer de Werelddopingautoriteit, corruptie, sport & politiek en integriteit in sport. Naast de colleges ben je de eerste weken ook een paar uur bezig met het opzetten van een kwalitatief onderzoek wat je met een groepje helemaal zelf mag inrichten. Vanaf de kerstvakantie ben je hier tot het einde van periode fulltime mee bezig. Dit doe je samen met 1-2 medestudenten binnen een van de zeven thema’s uit de collegereeks, onder begeleiding van een docent.

Ik vond de studiebelasting voor de colleges over het algemeen erg meevallen. Je hebt voor dit vak twee keer in de week een werkcollege. Voor ieder college wordt verwacht dat je artikelen en/of een hoofdstuk uit het voorgeschreven boek leest. In de colleges krijg je van docenten wordt de literatuur verder uitgelegd aan de hand van praktijkvoorbeelden en ga je met elkaar in discussie over de stof. Deze reeks colleges wordt afgesloten met een tentamen. Vanaf de kerstvakantie ga je verder aan de slag met het verder vormgeven van het onderzoek, het verzamelen van data en het leukste van allemaal, transcriberen ;).

Ik heb met mijn groepsleden gekozen om onderzoek te doen binnen het thema sport en politiek. We hebben geanalyseerd hoe in een conflict over een sportaccommodatie de afhankelijkheidsrelatie tussen de gemeente Utrecht en een lokale amateurvoetbalvereniging zich uitte en wat dit betekende voor het functioneren van de vereniging. Het was erg leuk om een aantal weken intensief bezig te zijn met een eigen onderzoek en met een groepje de diepte in te gaan.

Als je affiniteit hebt met sport of wil weten of sport iets is om je verder in te verdiepen, zou ik dit vak zeker aanraden. Het vak biedt een inzicht in de verschillende relevante thematieken rondom sport en de raakvlakken met de samenleving. De opgedane kennis ga je toepassen in een onderzoek dat je met een klein groepje zelf volledig mag inrichten. Bovendien is het ook gewoon leuk om een vak te volgen wat volledig om sport draait. Vanwege het kwalitatieve karakter van het onderzoek zou ik wel aanraden dit vak pas te volgen na afronding van de cursus Kwalitatief Onderzoek.

Mocht je naar aanleiding van dit blog vragen hebben of meer willen weten over het vak Sport en Samenleving of het keuzeproces in het algemeen, stuur dan vooral een appje of mail mij via r.j.janssens2@students.uu.nl. Als de situatie het weer toelaat sta ik je natuurlijk ook graag persoonlijk te woord. Ik hoop dat ik een goed inkijkje heb kunnen bieden in het vak. Succes met je keuzeproces!

Groetjes,

Roel Janssens